top of page

 
Sommerskole i Karlstadmodellen
 
Alta folkehøgskole
2022  

 

Sommerskole 2022.jpg

Sommerskolen på Alta folkehøgskole i Alta 2022

Oppsummering av sommerskolen i Alta 2022

 

Sommerskolen ble arrangert 26. – 30. juni på Alta folkehøgskole i Alta og samlet bort imot 70 små og store deltakere fra hele landet. Foreldre og fagpersoner deltok på forelesninger og jobbet sammen hele uken. Barna koste seg på barnepass med mange ulike aktiviter. Gjennom at vi bodde og levde sammen, ble vi godt kjent og det ble knytter varige vennskap. 

Norsk Nettverk for Downs Syndrom var medarrangør for sommerskolen. 

Det var hektiske dager, med fullt program hver eneste dag. Programmet har omfattet forelesninger, workshops, materiellverksted, tegnkurs og individuell veiledning og kartlegging.

 

Gjennom uken ble det presentert ulike faglige tema om språk, med forankring i Karlstadmodellens pedagogiske ide og metodiske tilnærming. Nettverkene har kunnet delta på forelesninger og workshops som har vært relevante for deres barn.

Hvert nettverk fikk daglig tilbud om en times individuell veiledning av sertifiserte veiledere i Karlstadmodellen, og man har i samarbeid utarbeidet en periodeplan for det enkelte barnet. Vi har drøftet den språklige utviklingen, forslag til materiell og til metodisk tilnærming. Veiledningen ble knyttet til dagens faglige tema.

Som i 2019, var vi i Alta, så heldige å ha Mia med på laget og som selvskreven innleder til Sommerskolen. Mia er 25 år og kom med gode tips om hvordan man bør bli møtt når man har språkutfordringer. Hun delte erfaringer og refleksjoner fra eget liv i foredraget: Jeg er Mia! Et sterkt og gripende innlegg som berørte oss alle. Dette kom også til uttrykk muntlig og i skriftlig evaluering fra deltakerne.

 

Alle faglige bidrag ble utført av sertifiserte veiledere i Karlstadmodellen, alle med ulik yrkesbakgrunn som; logoped, audiopedagog, spesialpedagog, lærer, IT-konsulent m.m. Flere av Karlstadveilederne er selv foreldre til barn med språkvansker og med det også likemenn for andre. I år bidro åtte sertifiserte veiledere på Sommerskolen, hvorav en er under utdanning. Å være sertifisert veileder i Karlstadmodellen innebærer en godkjent etterutdanning på tre år innen «Språktrening etter Karlstadmodellen».

 

Materialverksted

På materiellverkstedet var det mulig å lage materiell. Materiell ble utformet etter drøftinger under den individuelle veiledningen. På materialverkstedet var det også en utstilling av materiell fra Karlstadmodellen, bøker og annet relevant pedagogisk materiell. 

 

Stor takk til Inger Brynhildsen som har donert mengder av materiell til IAKM Norge. Det vil komme godt med i framtidige utstillinger og materialverksted.

Sosialt

Det ble også tid til sosialt samvær. Mandagskvelden var vi gjest på Sami Siida. Der vi fikk servering i en stor lavvo og vi fikk smakt på Bidos, som er en samisk tradisjonsrett. Vi fikk også høre joik, og ikke minst, barna fikk matet reinsdyr og kastet lasso.

 

Tirsdag fikset en av fedrene slik at Isbilen kom på besøk og NNDS sponset is til alle som ville ha. Dette var et meget populært innslag da gradestokken rundet 32 grader. Onsdag kom Bjørnis på besøk, til stor begeistring for både barn og voksne. Bjørnis hilste på barna, delte ut bilder, fikk lære seg tegn og lot seg villig fotograferes.

 

Onsdagskveld hadde vi planlagt hundekjøring, men det var så varmt for hundene at det ble avlyst. Vi var allikevel så heldige at Altas kjente hundekjører, Harald Tunheim, har kennel på området. Han hadde flere valpekull og vi fikk lov til å hilse på og kose med valpene. Valpene sprang løs på området, til stor glede for barna.

 

Lykken ble komplett når styreleder for NNDS kjøpte inn flere store- og småbasseng og vannsklie til barna. Det gjorde godt å få avkjølt seg i varmen.

Barnepass

Under Sommerskolen ble det gitt tilbud om barnepass, også til søsken. Tre voksne barnepassere hadde hovedansvaret for organisering av tilbudet. Alle med utdanning, praksis og erfaring fra tilsvarende arbeid. I tillegg ble det engasjert syv lokale ungdommer til Barnepassen.

 

Hver morgen kl. 08:45 møtte alle deltakerne i gymsalen, der vi startet dagen med en felles samlingsstund med bevegelse- og tegnsanger. Barna spiste lunsj sammen med foreldrene, mens pausemåltid ble servert i Barnepassen. Barnepassen organiserte ulike aktiviteter som blant annet maling, tegning, trilleturer, besøk i IMI utebarnehage, utelek og gymsalsaktiviteter.

 

Tusen, tusen takk til alle som har deltatt og alle som har bidratt under Sommerskole i Karlstadmodellen 2022.

SamiSida 2022.jpg
Mia 2022.jpg
Sommerskole Bjørnis 2022.jpg

"Vi har fått flotte verktøy vi kan bruke i hverdagen"

"Masse nyttig kunnskap og tips som jeg kan bruke rett inn i jobben min" 

"Ikke minst er det kjekt å møte foreldre i samme situasjon"

"Fra nå av blir alt annerledes. Nå vet vi hvordan vi kan støtte barnet vårt med språktrening"

bottom of page